Oksigen oh oksigen..

oksigen

Ingat tak lagi bila kali pertama perkataan oksigen kita dengar?

Mungkin paling lambat pun semasa di darjah empat sekolah rendah dalam matapelajaran sains. Tapi mungkin sekarang jika disebut tentang oksigen kita boleh tersenyum lebar kerana kita pernah belajar tentangnya.

Sekurang-kurangnya kita tahu apa fungsi oksigen kepada kita, semestinya untuk kita bernafas.

Tapi tahukah kita bila oksigen mula ditemui oleh saintis?

Oksigen ditemui pada tahun 1773 oleh Carl Wilhelm Scheele, tetapi penemuan ini terbitkan oleh Joseph Priestley pada tahun 1774.

Sebenarnya!

“Oksigen” diceritakan perihalnya lebih awal daripada 2 orang saintis ini iaitu kira-kira 1400 tahun yang lalu, Allah telah menceritakan kepada manusia tentang “oksigen” di dalam Al-Quran. Memanglah tiada perkataan “oksigen” dalam Al-Quran, tetapi perihal oksigen itu ada disebut di dalam Al-Quran.

Firman Allah SWT:

Barang siapa dikehendaki Allah akan mendapat hidayah (petunjuk), Dia akan membuka dadanya untuk (menerima) Islam. Dan barang siapa dikehendaki-Nya menjadi sesat, Dia jadikan dadanya sempit dan sesak, seakan-akan dia (sedang) mendaki ke langit. Demikianlah Allah menimpakan siksa kepada orang-orang yang tidak beriman”

(surah Al-An’am: ayat 125)

Subhanallah..

Dengan ilmu sains yang kita ada tentu kita tahu, tanpa oksigen manusia tidak mampu bernafas. Dan kita tahu apabila kita semakin jauh dari permukaan bumi, udara semakin menipis dan semakin tiada oksigen. Manusia jika berada di tempat yang sangat tinggi, dia akan mengalami kesukaran bernafas. Dan itulah yang diceritakan oleh Allah kepada manusia tentang “oksigen”, dalam memberi peringat, Allah turut mengajar kita.

Ketika ayat ini diturunkan 1400 tahun yang lalu di Madinah, Allah telah menceritakan sesuatu yang diluar pengetahuan manusia pada ketika itu. Pada masa itu manusia tidak pernah melepasi ketinggian yang memungkinkan udara menipis. Bukit yang ada di Madinah salah satunya ialah bukit Uhud yang hanya berketinggian 140m. Jadi perkara ini suatu yang baru pada ketika itu. Dan hari ini ternyata perkara yang disebut di dalam Al-Quran 1400 tahun dahulu adalah fakta benar melalui kajian sains.

Ini menunjukkan bahawa kitab Al-Quran datang daripada Yang Maha Mengetahui dan Maha Bijaksana yakni Allah. Tiada yang lebih mengetahui sesuatu perkara itu melainkan Penciptanya sendiri.

Fikir dan Zikir

Yang ingin saya bawa disini ialah saya dan kita semua kadang-kadang terlepas pandang pada perkara yang dianggap biasa. Sebenarnya tersirat tanda-tanda Kebesaran Allah.

Setiap hari kita menghirup oksigen untuk hidup, tapi jarang kita bersyukur nikmat oksigen yang diberi percuma ini. Kita tidak perlu membayar bil bulanan bagi penggunaan oksigen, Allah beri secara percuma “free” kepada¬† kita. Tapi jarang diri ini bersyukur.

Pesanan untuk diri dan semua, bersyukurlah dengan nikmat oksigen yang kurniakan kepada kita. Tanpa oksigen kita akan mati. Janganlah mencemarkan udara, jika udara tercemar, tercemarlah juga oksigen. Walaupun nampak remeh, tetapi bimbang dengan kelalaian kita menjaga alam sekitar akan menyebabkan kita kufur dengan nikmat Allah.

Allah menambah nikmat bagi orang yang bersyukur, dan Allah tidak akan tambah nikmat-Nya bagi orang yang kufur. Sama-sama kita bermuhasabah diri.

Seeru ‘ala barakatillah.

Syumulislam, Sheffield, UK 8:44pm.

Advertisements
Published in: on Disember 17, 2008 at 9:00 pm  Comments (3)  

The URI to TrackBack this entry is: https://syumulislam.wordpress.com/2008/12/17/oksigen-oh-oksigen/trackback/

RSS feed for comments on this post.

3 KomenTinggalkan komen

  1. MashaAllah….benar tuan…Allah Maha Kuasa…oksigen milik Allah…tapi Alllah tak pernah pun hantar malaikat rumah kita bagi bil bulanan utk oksigen…bil 02 ade la…hehe…

  2. Alhamdulillah.ada org peringatkan aku. =]

  3. Syukran rumet


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: