Takda masa la!!! Betul ke???

masa

(Artikel ini adalah muhasabah untuk diri sendiri yakni si penulis)

Sori la, aku takda masa, sibuk”

Inilah antara alasan yang sering diberi jika ku perlu menolak ajakan seseorang.

Tapi benarkah ku ‘takda masa’?

Spring Semester

Hicks Building

Spring semester ku akan bermula 9hb Februari ini dan berakhir pada 12hb jun. Jika dikira jumlah hari yang ada dalam tempoh ini, ku ada 124 hari sepanjang spring sem ni. 124 hari ini termasuk cuti minggu dan cuti easter.

Kiraan untuk diri sendiri ( Berdasarkan jadual pelajar pure math)

9/2/09 – 12/6/09  = 124 hari

Lecture week = 12 minggu = 12 x 5 hari = 60 hari ( tak termasuk cuti sabtu & ahad)

Exam week = 3 minggu = 3 x 5 hari = 15 hari ( tapi 6 paper je ) -> 6 hari

60 hari + 6 hari = 66 hari ( hari yang ada kelas dan exam)

124 hari – 66 hari = 58 hari ( boleh dikategorikan sebagai hari cuti)

Hari yang digunakan secara rasmi untuk kos Pure Math hanyalah 66 hari. Selebihnya 58 hari (2bulan) adalah cuti. Hampir separuh dari spring sem adalah cuti untuk ku. Tapi masih ada rungutan yang mengatakan masa tak cukup.

Kemana ku buang masa yang 58 hari itu???

Hmm, payah soalan tu….

Masa itu emas

Itulah pepatah melayu yang menunjukkan betapa berharganya masa. Bahkan didalam Al-Quran juga disebut tentang masa iaitu dalam Surah Al-‘Ars. Allah bersumpah dengan Al-‘Ars yang bermaksud masa atau detik zaman yang dilalui oleh manusia. Ini menunjukkan bahawa betapa masa itu adalah satu sesuatu yang sangat besar nilainya dan penting sehingga Allah bersumpah demi masa.

Jadi peringatan untuk diri sendiri, janganlah disalahkan masa, andai terasa masa itu tidak cukup, salahkanlah diri sendiri yang tak pandai menjaga dan mengurus masa. Orang-orang tak menghargai masa sesungguhnya mereka dalam kerugian, melainkan bagi orang yang menggunakan masanya untuk beramal soleh serta berdakwah dengan berpesan-pesan dengan kebaikan dan kesabaran.

Kalau tak nak rugi, beramal solehlah dan berdakwahlah.

Beramal soleh itu luas definisinya, kerana Islam itu adalah cara hidup, dan hidup ini kira sebagai ibadah, itulah syumulnya Islam. Baca buku, buat latihan, pergi ke kelas, cari maklumat dalam internet juga akan dikira sebagai ibadah jika betul niat kita dan betul kerja kita itu.

6 syarat untuk kerja dikira sebagai ibadah, 2 perkara sebelum kerja dilakukan, 3 perkara semasa kerja dilakukan dan 1 perkara selepas kerja dilakukan iaitu:

Sebelum memulakan kerja/perkara:

1. Niat kerana Allah

2. Kerja/perkara yang dilakukan itu sesuatu yang dibenarkan syarak

Semasa melakukan kerja/perkara:

3. Kerja/perkara itu tidak bercampur aduk dengan perkara-perkara yang haram dan yang ditegah oleh syariat

4. Melakukan kerja/perkara secara optimum yakni bersungguh-sungguh (jangan cincai-cincai)

5. Semasa buat kerja/perkara itu, ibadah asas tidak ditinggalkan yakni solat dan sebagainya

Selepas kerja/perkara dilakukan atau selesai:

6. Hasil dari kerja/perkara yang kita lakukan, kita gunakanuntuk perkara yang wajib dan baik ( e.g: gaji digunakan untuk bayar zakat dan kegunaan keluarga, bukan berfoya-foya atau membazir)

Panjang cerita pulak

Kesimpulannya, khususnya untuk diri sendiri ialah:

1. Gunakanlah masa dengansebaiknya, 58 hari cuti itu gunakanlah sebaik mungkin, jangan disia-siakan.

2. Janganlah memberi alasan tiada masa kerana semua orang Allah berikan nikmat masa 24jam sehari. Jika mengatakan tiada masa bererti diri sudah tidak bersyukur dengan nikmat Allah dan bimbang kufur nikmat pula.

3. Rasulullah s.a.w bersabda dalam hadis yang diriwayatkan oleh Al-Bukhari daripada Abu Hurairah yang bermaksud: Janganlah kamu mencela masa kerana Allah itu sinonim diri-Nya dengan masa.

4. Uruslah masa dengan baik semoga diri tidak tergolong dalam golongan orang yang rugi.

5. Ayuh Diriku, sibukkanlah diri dengan menimba Ilmu kerna ku bakal Pendidik anak bangsa

Allahu wa Rasuluhu ‘alam

Syumulislam: 4 Feb 09, 12:33am Sheffield

Published in: on Februari 4, 2009 at 8:43 am  Comments (2)  

The URI to TrackBack this entry is: https://syumulislam.wordpress.com/2009/02/04/takda-masa-la-betul-ke/trackback/

Suapan RSS untuk komen-komen bagi kiriman ini.

2 KomenTinggalkan komen

  1. Syukran atas peringatannya pak

  2. wah.. menarik.. syukran wa syukru lillah atas peringatan ini🙂
    marilah kita sma2 menggunakan masa dgn sebanyak mungkin dgn perkara2 yang b’manfaat.. wallahu’alam..
    wassalam


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out / Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out / Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out / Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out / Tukar )

Connecting to %s

%d bloggers like this: