Kesan Tamadun Islam terhadap dunia Matematik

abbasid1

Pada awal kurun ke-7, satu tamadun baru muncul di tanah Arab. Dibawah pimpinan Muhammad s.a.w, dakwah yang bawa Rasulullah tersebar pesat dan luas menambat hati dan iman penduduk  Semenanjung Arab. Kurang satu abad selepas kota Mekah dibuka semula pada tahun 630, kerajaan Islam telah berjaya menyebar luaskan agama Islam sehingga ke India dan hingga ke tengah benua Asia bagi bahagian timur.

Di bahagian  barat, penyebaran agama Islam lebih cepat berlaku terutamanya dibahagian utara benua Afrika. Pada Tahun 711, Islam berjaya sampai ke Sepanyol. Hasil daripada penyebaran agama Islam hingga hampir dua per tiga dunia memberi perkembangan dan kemajuan kepada kerajaan Islam. Budaya Islam menjadi cara hidup manusia pada ketika itu.

Inilah titik permulaan kepada perkembangan ilmu pengetahuan. Agama Islam telah membawa satu budaya yakni budaya cintakan ilmu yang sangat  besar peranannya kepada dunia ilmu pengetahuan. Itulah cantiknya Islam, tidak pernah menolak bulat-bulat ilmu pengetahuan di dalam kehidupan.

Sejarah Matematik Islam

al-khwarizmi-engraved

Ahli sejarah dan Ahli Matematik barat lebih suka merujuk perkembangan sejarah Matematik ditanah Arab sebagai Matematik Islam kerana ia adalah kesinambungan daripada ajaran Islam yang bawa Rasulullah yang mementingkan soal ilmu pengetahuan. Perkembangan Ilmu pengetahuan banyak berlaku di zaman pemerintahan Abbasiyyah yang dalam masa yang sama Eropah masih di Zaman Gelap. Oleh itu ilmu lebih banyak terbudaya dikalangan orang Islam manakala orang Eropah disekat hak untuk berfikir. Jadi, Matematik Islam lebih sesuai dengan daripada Matematik Arab.

Pada tahun 766, Khalifah Al-Mansur membuka kota Baghdad yang selepas itu menjadi tempat perkembangan Ilmu termasyhur didunia. Cendiakawan dan cerdik pandai  dialu-alukan kedatangan mereka ke Kota Baghdad. Khalifah Harun al-Rashid yang memerintah dari tahun 786 hingga 809 telah menubuhkan perpustakaan di Baghdad. Manuskrip-manuskrip dikumpulkan dari pelbagai bidang dan akademi-akademi di timur barat terutamanya dari tamadun Yunani termasuk manuskrip Matematik Yunani Klasik dan teks-teks saintifik. Kemudian ia diterjemahkan ke bahasa Arab. Penganti Harun al-Rashid, Khalifah Al-Ma’mun meneruskan usaha ini pada skala yang lebih besar dan sehingga tertubuhnya Baitul Hikmah yang bertahan selama 200 tahun. Ilmuan-ilmuan dari seluruh bahagian dalam pemerintahan dijemput untuk menterjemahkan bahasa Greek dan India dan juga menjalankan penyelidikan.

Pada akhir kurun ke-9, pelbagai kertas-kertas kerja cendiakawan seperti Euclid, Archimedes, Apollionius, Diophantus, Plotemy dan ramai lagi ahli matematik Yunani diterjemahkan kebahasa arab untuk kegunaan ilmuan-ilmuan disana. Ilmuan-ilmuan islam bukan hanya mengumpul kajian-kajian lama, bahkan mereka telah mengembangkan ilmu-ilmu kepada satu perspektit baru yang lebih releven. Ini kerana ahli matematik sebelum mereka mengunakan matematik untuk perkara-perkara yang tidak penting kepada manusia seperti menghitung cinta dan sebagainya. Di dalam Matematik Islam, ia lebih banyak digunakan untuk perkara-perkara yang praktikal dan berguna untuk manusia, dan juga disebut sebagai Sunnatullah. Para Ilmuan Islam mengkaji dan berakhir dengan bertemu dengan Kebesaran Allah. Inilah beza antara saintis Islam dan saintis. Tujuan mereka adalah Allah.

allah1

Ilmuan Islam sentiasa memulakan kerja dengan lafaz ”Basmalah”.

“The mathematicians responded by always invoking the name of God at the beginning and end of their works and even occasionally referring to Divine assistance throughout the texts”

Terpegun membaca ayat ini.

Subhanallah, begitulah akhlak ilmuan Islam dahulu yang sentiasa mengingati Allah dalam setiap perkerjaan yang mereka lakukan. Sentiasa memulakan dan mengakhiri dengan nama Allah yang Maha Pengasih dan Penyayang, serta segala apa yang mereka berjaya hasilkan, mereka dikembalikan pujian hanya kepada Allah.

Tidak seperti ahli matematik Yunani, Ilmuan Islam tidak hanya berdasarkan teori, bahkan juga secara praktikal untuk memudahkan kehidupan seharian manusia, atau hari ini dikenali sebagai Applied Math atau matematik gunaan.

Hari ini, satu sejarah lengkap tentang Matematik Islam masih belum ditulis, kerana masih banyak tinggalan manuskrip Ilmuan Islam yang masih belum dikaji di perpustakaan seluruh dunia. Oleh kerana kepentingan politik yang memeningkan, akses kepada hasil kajian mereka yang penting disekat dan dilarang. Namun, fakta asas tentang dunia Matematik Islam masih diketahui. Antara sebab penyekatan ini adalah untuk mengelak umat Islam sedar yang tamadun Islam sangat banyak menyumbang kepada percambahan ilmu pengetahuan pada masa ini. Ia juga antara rancangan musuh Islam untuk melenyapkan kehebatan Islam dari pengetahuan umat Islam di Zaman ini.

Ahli matematik Islam banyak menyumbang untuk secara khususnya dalam penggunaan titik perpuluhan, dan juga mengembangkan topik Algebra secara tersusun dan juga dalam topik Geometri. Beberapa penambahbaikan dalam topik Trigonometri. Apabila Eropah keluar dari Zaman Gelap, mereka tidak memerlukan masa yang banyak untuk mengejar apa yang mereka terkebelakang kerana semuanya hampir lengkap. Hanya perlukan penjenamaan semula dan kembangkan ilmu itu.

(Olahan semula dari buku A History Of Mathematics: An Introduction; Victor J. Katz: Chapter The Mathematics of Islam)

Sejarah ditulis oleh pemenang

sejarah

Hari ini, banyak formula-formula dan tajuk-tajuk matematik terabadi nama ilmuan barat didalamnya. Walaupun hakikatnya mereka hanya menjenamakan semula apa yang telah ada dalam dunia matematik Islam. Nama-nama ilmuan Islam tidak terabadi dalam sebarang teori-teori dan formula-formula matematik. Hanya nama-nama seperti Euclid, Newton, Einstein, Diophantus, Sarrus, Fibonacci dan sebagainya lebih banyak diabadikan. Mungkin nama-nama ilmuan Islam tidak diabadikan bertujuan untuk menjauhkan Islam daripada disebut dalam lecture dan supaya Islam dilihat tidak significant dengan Ilmu.Sekadar pandangan.

Ayuh budayakan semula budaya cintakan Ilmu supaya kita turut maju kehadapan dan kita hapuskan salah tanggapan dunia kepada Islam. Kembalilah kepada Islam. Hujung Akal, pangkal Agama. Ilmu ditimba diakhirnya bertemu dengan Kebesaran Allah, Tuhan Yang Mengetahui.

Syumulislam
3 Rabiulawal 1430
Sheffield
Advertisements
Published in: on Februari 28, 2009 at 4:50 pm  Comments (20)  

The URI to TrackBack this entry is: https://syumulislam.wordpress.com/2009/02/28/kesan-tamadun-islam-terhadap-dunia-matematik/trackback/

RSS feed for comments on this post.

20 KomenTinggalkan komen

 1. Satu penulisan yang menarik
  Teruskan menerangkan apakah itu Matematik Islam kepada kami..

  All the best!

 2. rasanya artikel ni layak masuk utusan, dewan siswa, atau mana2 majalah.

  sgt membuka mata.

 3. yup~islam banyak membantu/menggalakkan manusia supaya mengembangkan ilmu pengetahuan.sebab itu lah diturunkan ayat pertama didalam alquran “iqra’ bismi rabbik allatzi kholaq” yang bermaksud : bacalah dengan nama tuhan mu yang mencipta”

  ~ artikel yang baik….teruskan usaha baikmu..aku sensitasa menunggu…hehe..

 4. Alhamdulillah. Sungguh dinamik. sekarang ini ana sedang membuat research tentang Perkembangan ilmu selepas kedatangan islam. Moga sedia membantu.

  • InsyaAllah saya berminat. Cumanya saya masih baru lagi dalam topik ini. Bimbang berlaku salah fakta. Bantuan amat diharapkan.

 5. subhanallah…amat banyak perlu diketahui dan diambil iktibar.
  semoga dikreditkan kebaikan utk anta atas niat beri perkongsian ilmu. didoakn dari jauh,smoga bertambah2 ilmu yg bermanfaat,berkat..

 6. wah..mantap sheikh.hehe..boleh la jd ilmuan maths pasni..tertarik ngan cerita pasal ahli2 maths yg menterjemah hasil2 tulisan yunani dan india ke bahasa arab..apa pandangn saudara tentang ppsmi??wajarkah atau tidak??

 7. uniknyer ilmu islam dulu kita berkuasa tapi sekarang…
  penat2 kepala dok blaja tapi gagal kaitkan dgn kehidupn dan islam tentunya…
  spatutnyer cikgu2 lebih alert dgn semua nie sbb dyorg medan penyampai ilmu kpd student…
  jgn biarkan anak bangsa kita lupa sejarah yg sebenar…
  bhw dulu islam yang berkuasa..

 8. ALHAMDULILLAH…DAPAT JUGA SYE CARI BAHAN UNTUK ASSIGNMENT SAYA….ALHAMDULILLAH…SEMOGA DIBERKATI…

  • insyaAllah semoga berguna

 9. tq ya..byk membantu dlam forum pembntangan kami..tq2~

 10. senang sikit lepas ini alhamdulillah…..assignment boleh dihantar degan aman.Terima kasih…

 11. apakah yang dimaksudkan dengan konsep sifar?

 12. apakah perbezaan antara sistem nombor dan teori nombor?

  • Sebelum sifar itu ada diberi nilai, sifar’0′ hanyalah angka tanpa sebarang nilai. Selepas itu barulah sifar diberi nilai kosong (tidak ada). Nampak tak bezanya?

   Beza sistem nombor dengan teori nombor adalah, sistem nombor adalah bagaimana nombor itu ditulis, manakala teori nombor pula ialah satu kajian tentang sifat nombor, sebagai contoh: nombor perdana, angka sempurna, nisbah emas (golden ratio) dan banyak lagi.

   Harap membantu

 13. saya ambil sedikit artikel saudara untuk present sempena minggu matematik sekolah saya…. smk sungai puteri rompin. mohon halal…sekadar perkongsian ilmu dengan para guru dan murid.

 14. mohon untuk berkongsi artikel ini….

  • Silakan

 15. there are the great essay that muslim or non muslim must know to increase their knowledge. congratulation

 16. nak share dengan kawan boleh


Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: